Tuesday, August 23, 2011

muslim football players

Assalamualaikumm w.b.t..masuk hari ke -22 puasa..dan liga omputeh pon dah start..jadi gua rasa eloklah gua bagi sikit informasi pasal pemain-pemain bola sepak yang beragama islam..gua cakap ni bukan pemain dalam negara..semua orang tahu yang pemain negara kebanyakannya islam..tapi gu anak cerita pasal pemain antarabangsa..

doa dulu sebelum 

MESUT OZIL
Haha..sape xkenal dye ni..sekarang tengah hangat kat internet pasal dye dengan david villa..sekarang bermain untuk kelab real madrid dan Negara jerman..tapi gua respect dye sbb setiap kali nak start game..dye mesti tadah doa..

tengah berdoa..bahasa ape gua pon xtahu..
 
FRANK RIBERY dan HAMIT ALTINTOP..ribery main untuk france dan Bayern munich..dye bukan dilahirkan sebagai seorang muslim tapi convert to islam..


Bergambar di mekah..ribery(kiri)..hamit(kanan)..tengah tu gua tak tahu sape..jumpa kat tengah jalan kot..haha
 
Satu lagi bintang muda..SAMIR NASRI..yang ni dengar nama pon dah tahu dye ni islam..bapak gua memang cukup minat dengan beliau..bermain untuk kelab Arsenal dan negara Perancis..dye memang dilahirkan sebagai seorang islam..tapi gua kecewa sikit sebab girlpren dye non-muslim..xpe la..kalau dye dpt mengislamkan girl tu..hebat!!

Samir nasri

NICHOLAS ANELKA..pemain antarabangsa Perancis dan Chelsea fc..dye convert to islam..tukar nama kepada Abdul-Salam Bilal..

Anelka..dua dari kanan

KAREM BENZEMA..player France ngan Real Madrid..keturunan Algeria..

Ribery(kiri)..anelka(tengah)..benzema(kanan)..alhamdulillah..semua muslim..ramai gler player france muslim rupenye.. 

Adik beradik toure..KOLO TOURE dan YAYA TOURE..kedua-duanya main untuk Manchester city..

Tapi gua kurang pasti air apa yang dyeorang pegang tu..pikir positif jela..dapat gak pahala..
 
Kalau nak cerita memang banyak lagi la player2 muslim..tapi apa2 pon..bergantung kepada individu tu masing2 la samada nak jadi muslim yang baik atau tidak..tapi yang gua boleh respect..
FREDRICK (OUMAR) KANOUTE..player Seville..sanggup guna duit gaji dye untuk sewa bangunan kat spain untuk buat masjid..satu lagi..dye tak nak pakai baju Seville sbb ade penaja888.com(syarikat judi)..jadi..kelab bagi dye pakai baju spesel..xde penaja..


Free Palestine

-TAMMAT-

11 comments:

Saif Sulong said...

samir nasri da join mensiti la afifi.

cik pha said...

aku syak air y dia pegang tu air ribena kan..? kan..? hahahaa

Tasha said...

dlm rmi2 tu kenal 2 org je...hehe

sara zainol said...

alangkah bgusnye jika permaen msia cm ni jgk :)

afifi embong said...

saifullah sulong : ye op..bakpe ye dop msj aku pom..

cik pha : ribena?bukan..air cikung tu..

tasha :knal 2 org?ouh..slalu msj ke ngan dye?muhaha

sara :ada gak player mesia camni..tapi x ramai..huuh

athirah salleh said...

hahaa. aty agi tak enal semua kat situ. aty tak minat boal sangat. :P

aimi adilah said...

air 2 kot... air pe nth name ny... tp dy ny botol ala2 cm botol arak.... :) memandai je ni...ahhahaha

afifi embong said...

athirah : haha..boal?mmg pon..xminat boal gak

aimi : haha..memandai..mane ade..air mineral tu..haha

Miss A said...

sukanya tgk dorg.muka suci bersih je :)

afifi embong said...

miss a : haha..ye la..mcm saye..muhaha

Anis izyan Abd Rahman said...

yyg tengah tuh ,adik beraadik die kowt ~